Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Részletek Moldova György írásaiból

2010.05.07

-                             RÉSZLETEK  MOLDOVA  GYÖRGY  ÍRÁSAIBÓL

                                                             Magyar  atom

…a magyar atomtelepet a Rumbach Sebestyén utca 44/c számú ház alagsorában rendezték be egy mézeskalácssütő mester volt műhelyében. Hogy a kísérleti robbantások ne keltsenek feltűnést, a lakókat kitelepítették, és a Siketnéma Intézet ápoltjait költöztették a helyükre.
…a műveletek maximális titoktartás mellett kezdődtek el. A pinceablak elé kirakták az
„Autósoknak lassítani tilos” táblát.
 …A raktárból ellopták mindkét urániumrudat, a lelkiismeretlen tolvajokat még az sem                    tartotta vissza, hogy a rudakra nagy betűkkel ráírták: „Ellopni tilos!”.
... az atombombák az idő multával mind kisebbeket pukkantak, kiderült, hogy kispórolták              belőle az uránt, amit baracklekvárral és viszketőporral helyettesítettek. A csalók mindannyian börtönbe kerültek, csak egy becsületes készítő maradt szabadlábon, ő igazolni tudta, hogy az uránt árban egyenértékű  tarkababbal pótolta.
…végül elkészült az állami atombomba is. Valami néptelen helyen szerették volna kipróbálni, ezért a budapesti Helytörténeti Kiállítás nagytermét választották.
…az atombombát a vezető főszámoló jelére kellett volna felrobbantani, de kiderült, hogy nem tud tízig számolni…
                                             Zene – zene nélkül
…egyetlen hang sem jött ki a tenorista száján, bár olyan szélesre tátotta, hogy az erkélyen ülők beleláthattak a torkába, és jól megfigyelhették gyomrában a hangerősítőként elfogyasztott tojások maradványait.
… később a basszisták is elveszítették a hangjukat, majd a ragály átterjedt a hangszerekre is. A különös jelenség okainak felderítésére  Operatív Bizottság alakult a Népi Ellenőrző Bizottság, a Nemzeti Bank, a Partizán Szövetség és a MÁV szakértőiből. Felmerült a gondolat, hogy esetleg meghívjanak egy zenészt is de ezt a Zeneművészeti Központ ellenezte.
…Louis Armstrong összetörte híres aranytrombitáját, szemétbe került a többi hangszer is a zongorák kivételével, amelyeket egy zseniális találmány írógépekké alakított át.
…számtalan könnyet csalt a nézők szemébe az „Eltartási szerződések megszegői” című kompozíció, de aranybetükkel írta be a nevét a zene történetébe a „Térítés nélküli véradás” szvit is. Az Opera látogatottsága nem csökkent, sőt ugrásszerűen megnőtt néhány sikerült szervezési ötlet hatására, amelyek abból indultak ki, hogy az emberek általában nem a zene  kedvéért járnak az Operába


                                          Arrivederci, Budapest!
…Glavina Alajos kiment a MÉH haszontelepre, a hulladékhalmazból kiválasztott tíz ócska mosdócsészét, és ugyanannyi lakattal zárható vasrácsot, amelyeket felszerelt a főváros különböző gócpontjaira. A mosdók fölé nagy táblákat rakott „Fontana di Tréfli” felírással.
…neves tervezők bevonásával kiírták a Trévi kút pályázatot, amely kifejezi a kutak nemzeti jellegét, és szocialista tartalmát is. Az első, a második és a harmadik díjat nem adták ki – a pályázatot eleve így írták ki - . első vállonveregetésben részesült Grabácz Dezső Ottokár, végül az ő pályaművét fogadták el. A korszerű Trévi kút egy szamarat ábrázolt, amely botjával nagyot üt a juhász fejére, mintegy szimbolikusan kifejezve, hogy az elnyomott osztályok bosszút állnak kizsákmányolóikon.
…A Trévi kutak gyér forgalmán próbált segíteni a magyaros vacsoraverseny. A régi magyaros ételek: tejbegríz kakaószórattal Simonyi óbester módra, és a lófejből halászlé megtették a magukét, de a legnagyobb közönséget mégis a szokásos esti verekedések vonzották a pincérek és a vendégek között. Már az is bizalmat keltett, hogy a bejáratnál a Magyar Ökölvívó Szövetség szakemberei lemérték a vendégeket, és megmutatták, melyik súlycsoportba tartozó pincér fogja megverni, ha nem ízlik neki az étel.                                                        A DDT bolhapor
…Beiratkoztam egy vegyipari munkásakadémiára, ahol neves tanárok adtak elő, élükön a világhírű Sinkovács-Sinkovics Józseffel, aki még azt is megengedhette magának,  hogy merő szeszélyből  törökül írja kémiai munkáit, amelyeket előbb franciára fordítottak le, és csak azután jelent meg magyar nyelven….Időközben megszereztem a mérnöki diplomát, így szívesen fogadott tagjai közé a Lóhús és Lózsír Értékesítő Központ kebelében működő Orchidea Rúzskészítő  Szövetkezet.
…Mindenki azt hitte, hogy a bolhák végleg kipusztulnak a civilizált országokból, de minden bolhafajták közül a legerősebb és legellenállóbb a Népszínház utcai albérleti bolha néhány egyede túlélte még a DDT-vel történő beporzást is.
…Feleségem őrjöngött, válaszút elé állított: Vagy a bolhák, vagy én! Én természetesen a bolhákat választottam.
…Azonnal lefoglaltam a Központi Ételgyár krémeskészletét, mindjobban fokoztam a krémesben a szalmonellák sűrűségét, sikerült kiiktatnom mindenféle kötőanyagot, a keverék
 végül úgy állt össze, hogy a szalmonellák egymás lábaiba kapaszkodtak. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Cytotec Udi KelExpamy

(KelExpamy, 2019.11.08 02:06)

Buy Zithromax 1.0 Gm <a href=http://cial40mg.com>cialis cheapest online prices</a> Lisinopril 20 Mg Order Online Viagra Prix Paris En Charleville