Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Átmenni a mezőn

2010.11.28

ÁTMENNI A MEZŐN

 

Azt mondják, hogy tervek, célok nélkül mit sem ér az élet, ezt vallom magam is, fiam esküvői vacsoráján a sok bölcsesség között a következőket mondtam: „Legyen közös célotok, aminek a megvalósítására tudatosan törekedjetek, kis cél is jó.” Nos, nekem, aki bejárta már a fél világot Szicíliától Norvégiáig, Japántól Marokkóig, Görögországtól Angliáig, Spanyolországtól Egyiptomig, már csak ilyen kis célok, tervek maradtak. Igaz, egy nagyobb cél is lebeghetne előttem: februárban már befizettünk egy tunéziai tengerparti nyaralást szeptemberre, amit éppen most szándékozom lemondani… Így hát jöjjenek a kis célok, lássuk őket sorjában! Amikor Zsókánál voltam Rákoskeresztúron, akkor is voltak tervek, (Zsóka unszolására), a szőlősgazda-teendőket nem számítva, de konkrét cél nélküliek, csak a mozgás kedvéért: séta a felbontott sáros úttesten, esőben, szélviharban, spontán gombaszedéssel kombinálva. Amióta hazahozott a Szigony utcába, már önállóan megtervezett céljaim vannak.

Az első ilyen: vásárlás a házunk földszintjén lévő „kisboltban”. Ez amolyan trafikféle, de mindent lehet kapni - vasárnap is - drágán. Nézzük a tervet: szatyrot, kulcsot, pénztárcát kell magamhoz venni, cipőt kell húzni, elmenni az ajtóig (5 méter), kinyitni, bezárni az ajtót, gyalog a folyosóajtóig (15 m), várni a liftre (1-2 perc), lemenni öt lépcsőt (van korlát), a ház mellett gyalog a boltig (20 m). Ha sokan vannak, rögtön visszafordulok (nem tudok sokáig állni), ha nem, veszek párizsit (hidegkajás mániám), nápolyit (nassolás céljából), és kólát (reggeli vérnyomásemelőnek). A terv visszafelé ugyanez, kis komplikációval: ha nyitja a kaput a kulcscsomómon lévő mágneses bizgentyű, akkor egyszerű a bejutás, ha nem, meg kell keresni a kapukulcsot, de öt hónap után már elfelejtettem, hogy melyik az (1-2 perc). Ennyi a terv, lássuk a megvalósítást! Az idők és a távolságok terv szerintiek, a boltban nem volt senki, az eladókislány csodálkozva köszöntött öt hónap után, azelőtt ugyanis minden reggel 6-kor, már nyitáskor vásároltam Ádáméknak zsemlét és tejet. Befelé a kapunál jól működött a mágneses nyitószerkezet, terv szerint feljutottam a harmadik emeletre, az első célkitűzést teljesítettem mintegy 80 méter leküzdésével. Éljen!

A második terv már merészebb: előzetesen számolva oda-vissza összesen 250 méter megtétele a Baross utcai DM illatszerboltig, dezodor vásárlása céljából. (Itthon ugyanis nem volt hónaljszagosító, én meg ragaszkodom a DM-ben mindig kapható Old Spice White Water márkához.) A terv: cipőfelvevéstől a lépcsőlejáratig ugyanaz, mint az első tervnél, innen talán 100 m gyalog a Szigony utcai orvosi rendelő mentén a Baross utcáig, majd át a zebrán (15 m), aztán mintegy 20 m cikázás az illatos „gondolák” között, sorban állás a pénztárnál (3-4 perc), remélem nem lesznek sokan. Innen majdnem ugyanez visszafelé, de piros lámpa miatt plusz két perc, és a távolságot kissé alábecsültem (összesen 280 m). Sikeres út volt, a tervet túlteljesítettem, és most már van dezodorom.

A harmadik terv kivitelezésében talán a legegyszerűbb, de távolságban a leghosszabb, és célja a legnemesebb: 300 m hosszú útvonalat irányoz elő rejtvényújságok vásárlása céljából. A tervezés a földszinti „kisboltig” ugyanaz, mint az 1. számú tervnél, onnan 130 m a Szigony utca mentén az Üllői út irányába az újságosbódéig, sima aszfaltjárdán csoszogva. Sorbaálláskor 2-3 perc állásidő van figyelembe véve. Kissé kockázatos ugyan a vállalkozás, mert Pünkösd vasárnap lévén nem biztos, hogy az újságosok nyitva tartanak, de a fő cél, a mozgás terve akkor sem csorbul. A 3. sz. akció végül is mindenben sikeresnek bizonyult: az újságos nyitva volt, senki sem állt előttem, és az útvonalak hossza sem lépte túl a tervezettet. (Igaz, a mágneses bizgentyű nem nyitotta ki a kaput, így mintegy négy percig kellett keresgélnem a kulcsot, míg végre megtaláltam.)

A negyedik terv a fő célom, de talán álomnak is nevezhetem: elmenni Zsókához. Persze nem gyalog, hanem járművel, BKV-járművekkel. Tudom, nem kis távolság, (18 km-re saccolom), de el kell utazni Zsóka kedvéért, a gyógyulás kedvéért, az álom kedvéért, az utazás kedvéért, az ingyenjegy kedvéért. Nem akarok idő előtt megöregedni, de már alig vártam, hogy 65 éves legyek, miután ingyen utazhatok a járműveken. Nem azért, mert nem tudnám azt a havi 3-4 ezer forintot kifizetni, hanem azért, mert végre nekem is jut valami, amiért 42 éven át dolgoztam. Íme az álomutazás terve: A Baross utcáig nem gond elmenni, ott a buszmegálló, felszállok a 9-es buszra (elég ritkán jár), ha nincs ülőhely, átadja valaki. A Körúton a 6-os villamosig 40 m (semmiség), villamossal két megálló (állva is kibírom). A metró a Blaha Lujza térről negyed óra alatt repít az Őrs vezérre (a kocsi végén lesz ülőhely).

Az aluljáró lépcsője melletti virágárus rég nem látott „mérnök úr”-ként üdvözöl, megveszem nála a pünkösdi-rózsa csokrot, kettőt is, mert egy nem mutat jól. Innen 150 m a buszmegálló (ki kell bírni), beülök a 297-es buszba (félig üres, amikor beszállok), és fél óra múlva a mező szélén vagyok. A mező kitaposott kacskaringós útján, ahol annyiszor átmentem (itt már futok a virágcsokorral), és látom a házat, ahol a legjobban szeretek lenni. Először csak a kéményét, majd a barnásfekete tetőcserepeket, a kerítés mögötti tűztövis bokrokat, az égigérő fehértörzsű nyírfát, a fán pirosodó cseresznyéket, a kerítésre felfutó lila akác fürtjeit… És ekkor rázkódó dübörgéssel ébreszt az ablakunk előtti aszfaltozógép. Tudom, hogy a mezőn nem megyek át többé már soha. Ez csak egy megvalósulatlan terv, egy elérhetetlen cél, és egy szertefoszlott álom marad csupán…


Utóirat: miután ezt megírtam, két nap múlva átmentem a mezőn.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

40 Ways to Lop off Your Blood Influence

(ABimiBodehom, 2018.10.12 01:50)

Torsion bras de quelqu'un est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre determination bat, il pompe le sang par de vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-pas-cher-france-tunisie/